ceturtdiena, 2013. gada 16. maijs

Jaunumi "iekš mana hobija"

Mans galvenais hobijs nu jau 4arpus gadus ir futbols, precīzāk, futbola menedžments, jo 25.11.2008 tiku iecelts FK "Jelgava" valdē un 2009.gada vidū kļuvu par FK "Jelgava" valdes priekšsēdētāju jeb pēc "Eiropas standartiem" - kļuvu par futbola kluba prezidentu, bet 2012.gada sākumā, kad 10 Latvijas Virslīgas klubi un Latvijas futbola federācija (LFF) nodibināja biedrību Latvijas futbola virslīga (bLFV) "komplektam" pievienojās arī jaundibinātās biedrības valdes priekšsēdētāja amats.

Pamazām esmu Latvijas futbola vidē "apbružājies" un, liekas, ka pārāk pārsteidzošas lietas (t.sk., pirmā acu uzmetumā pavisam neloģiskas) vairs tik bieži negadās sastapt un ieraudzīt un līdz ar to pamazām sāk zust "revolucionārais gars", kas noteikti ir/bija viens no galvenajiem virzītājspēkiem, lai ar lielu prieku un sajūsmu varētu ražīgi veikt iepriekšminēto sociālo darbu jeb nodarboties ar savu hobiju.

Vakar FK "Jelgava" saņēma oficiālu vēstuli no kāda potenciālā atbalstītāja un tur teikts : "Diemžēl .... 2013.gada 10.aprīļa Mārketinga komunikācijas projektu komisija ir pieņēmusi lēmumu noraidīt Jūsu piedāvājumu ... atbalstīt futbola kluba "Jelgava" treniņu apstākļu uzlabošanai un startiem futbola čempionātos". Un runa iet par apmēram 1/3 no plānotā gada budžeta...

Budžeta ieņēmumu daļa daudziem futbola klubiem (vismaz "Jelgavai") sastāv no 5 galvenajām daļām : pašvaldības atbalsts,  dotācijas un cita veida atbalsts no lieluzņēmumiem un lielorganizācijām pēc pašvaldības "ieteikuma", dotācijas no varenajām futbola organizācijām, vietējo uzņēmēju atbalsts un paša futbola kluba saimnieciskās darbības ieņēmumi. Vairākumam sporta klubu un organizāciju (ne tikai futbolā) pirmās divas ieņēmumu sadaļas sastāda tuvu 100% no budžeta, FK "Jelgava"i ap 75 - 90% un pašreizējā momentā nav ļoti daudz iespēju šo situāciju mainīt (Jelgavā nav izveidojusies veselīga uzņēmējdarbības vide, kurā apgrozošies uzņēmēji ap prieku būtu gatavi atbalstīt lokāla rakstura sociālos projektus, t.sk., sporta organizācijas, kā arī nav ļoti reāli palielināt ieņēmumus no biļešu, suvenīru un pakalpojumu realizācijas).

Līdz transfēru loga sākumam finansiālajā jomā viss ir pilnīgā kārtībā, arī jauno futbolistu ("Jelgavā" trenējas apmēram 250 bērnu un jauniešu) vecākiem nav pamata uztraukumam, jo jaunatnes sistēma visu tās pastāvēšanas laiku (17 gadus) balstās tikai un vienīgi uz vecāku finansēm (Jelgavas pašvaldība tiešu finansu palīdzību nesniedz, bet ir piešķīrusi ļoti nozīmīgas atlaides sporta bāzu nomai, par ko viņiem liels paldies).

Es kā uzņēmējs bieži esmu saskāries ar situācijām, kad pircēju, piegādātāju, partneru "vārdi nesaskan ar darbiem" un noteikti negribu (nevaru atļauties) būt tas, kas ir palicis kādam parādā (neizpildījis solījumus), tāpēc, lai kā arī man gribētos turpināt nodarboties ar savu hobiju (veicināt Jelgavas futbola attīstību, ar futbola starpniecību konsolidēt visdažādākās jelgavnieku sociālās grupas un vienkārši ar savu darbu palīdzēt cilvēkiem, t.sk., arī pašam gūt prieku no futbola), esmu sācis domāt par savu "atbilstību ieņemamam amatam" un apsveru domu par demisijas raksta iesniegšanu FK "Jelgava" valdei.

1 komentārs:

EdmundsN teica...

Ainār, turu īkšķus, lai pesimistiskais scenārijs par aiziešanu nepiepildās!

Edmunds